Historie Parkhaus Kaiserslautern

Diverse analyses wezen al sinds 2001 uit dat er behoefte was aan uitbreiding van de parkeergelegenheid rond het 'Hauptbahnhof' (Centraal Station) van Kaiserslautern en het beroemde 'Fritz Walter Stadion' van de 2. Bundesliga voetbalclub "1. FC Kaiserslautern". Ook was het al langer de wens van het stadsbestuur om (betaalbare) parkeerruimte in de buurt van het centraal station van Kaiserslautern te realiseren. Toch werd er uiteindelijk pas in 2004 door de stad Kaiserslautern met de voorbereidingen van de bouw van het Parkhaus aan de Zollamtstrasse gestart.

De daadwerkelijke bouw startte in november 2005. Het was absoluut noodzakelijk dat het Parkhaus vóór 1 juni 2006 werd opgeleverd. Op die datum zou het het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland starten en Kaiserslautern was één van de gaststeden.

Met de realisatie werd de gerenommeerde ontwikkelaar EMG-Group uit Berlijn belast. Samen met staalbouwmaatschappij Freyler uit Kenzingen heeft zij een waar huzarenstuk verricht door de parkeergarage in 4 maanden ‘fehlerfrei’ te bouwen en op te leveren.

In de directe omgeving van het Parkhaus (de zuidzijde van het station) is in dezelfde periode een groot aantal winkels opgeleverd. Deze hebben het gebied rondom het Parkhaus sterk gerevitaliseerd. Onder deze winkels bevinden zich grote sterke Duitse ketens als EDK en Netto (beide supermarkten), Toom (bouwmarkt en slijterijen), maar ook lokale 'helden' als Bäckerei Barbarossa met ruim 80 filialen in Rheinland-Pfalz en Saarland.