De Stad

Het Parkhaus is gelegen tussen het station, de universiteit en de Betzenberg. Boven op de Betzenberg staat het Fritz Walter Stadion, genoemd naar de aanvoerder die Duitsland in 1954 de werldtitel bezorgde. In de volksmond noemt men het stadion ook wel 'Die Betze', de thuishaven van de 1. FC Kaiserlslautern, ook wel 'die roten Teufel. De club vocht de laatste seizoenen voor promotie -terug naar de hoogste klasse, de Bundesliga-. In het seizoen 2013-2014 eindigden ze als derde en vorig seizoen (2014-2015) als vierde, daarmee kwamen ze helaas niet in aanmerking voor 'Relegation' naar de Bundesliga en zal zij nog een seizoen in de 2. Bundesliga spelen.

De huidige economische situatie in Kaiserslautern is opmerkelijk goed. De Technische Universiteit is met ruim 15.000 studenten een belangrijke economische factor.
De universiteit geniet landelijke bekendheid en er zijn diverse onderzoekscentra verbonden aan de universiteit.

Andere bekende bedrijven in de omgeving van Kaiserslautern zijn onder andere sinds 1966 de Opel fabrieken van PSA.
De fabriek produceert onderdelen en daarnaast is het, het belangrijkste logistieke centrum in de regio. Ook Hewlett Packard bevindt zich op het terrein.

De stad is ook het lokale knooppunt in het treinverkeer in die regio. Men kan bijvoorbeeld met de hogesnelheidstrein (TGV en ICE) in 2,5 uur van Kaiserslautern naar Parijs, of in 3,5 uur van Frankfurt via Kaiserslautern naar Parijs.

Ook het toerisme en de wijnbouw langs de Moezel zijn economische motoren voor de regio. Vooral de wijnbouw die al circa 1.600 jaar langs de Moezel plaatsvindt mag zich in hernieuwde belangstelling verheugen. Dit komt met name omdat er op grote schaal op biologische, duurzame wijze aan wijnbouw wordt gedaan en de Duitse eisen rond hygiëne en het productieproces zo streng zijn. De Riesling is de meest voorkomende wijnsoort.